به گزارش صدای بورس،از سال ۱۴۰۰ یعنی زمانی که سپردهگذاری مرکزی این امکان را فراهم کرد تا سهامداران به صورت آنلاین در مجامع حضور پیدا کنند و از صورتهای مالی و مصوب ناشران خبردار شوند، حدود دو سالی میگذرد؛ از آن زمان تا کنون خیلی از ناشران به دلیل مزیتهای مجامع الکترونیک ترجیح دادهاند، برخط شوند و کمتر سراغ مجامع سنتی بروند. در واقع با این اتفاق دیگر بخت با حضوریها یار نیست و برخطیها سردمدار شدهاند. به طوریکه اگر موانع موجود برطرف شود و برخی قوانین نیز تغییر کند، برگزاری مجامع حضوری رو به افول خواهد گذاشت و بازار مجامع آنلاین داغتر میشود.
مجامع برخط
آمارها نشان می دهد از ابتدای امسال تا کنون ناشران زیادی مجامع خود را به صورت برخط برگزار کردهاند. براساس گزارش شرکت سپردهگذاری مرکزی(سمات)؛ در ۷ ماه ابتدای سال ۱۴۰۲، ۸۲ مجمع به صورت الکترونیک و از طریق سامانه «دیما» برگزارشده است که بیشترین مجامع متعلق به تیر با ۳۶ مجمع و پس از آن خرداد با ۱۶ مجمع بوده است. همچنین کمترین مجامع متعلق به فروردین ماه و آبان (تا لحظه تنظیم گزارش) بوده است. آنطور که این شرکت گزارش داده است؛ مجمع ۲ شرکت در فروردین ماه، ۴ شرکت در اردیبهشت ماه، مجمع ۱۱ شرکت در مرداد، ۶ شرکت در شهریور و مجمع ۵ شرکت در مهر ماه به صورت الکترونیک با استفاده از سامانه (دیما) برای سهامداران برگزار شده است.
برگزاری مجامع در بستری امن
مجامع الکترونیک چندین مزایا دارد؛ اول اینکه به واسطه رایگیری الکترونیکی شفافیت به طور قابل توجهی افزایش یافته است. دوم اینکه امکان حضور نهادهای نظارتی در مجامع به روش الکترونیکی وجود خواهد داشت. سوم اینکه، امکان پرسش و پاسخ میان سهامداران و هیات رئیسه مجمع فراهم میشود ضمن اینکه تالار گفت و گویی برای تعاملات بین سهامداران ایجاد شده است. از سویی درشیوه برگزاری مجامع به صورت الکترونیک با توجه به اینکه سهامداران برای حضور در مجمع الکترونیک باید در سامانه سجام ثبت نام و احراز هویت شده باشند تا دسترسی آنها برای ورود به جلسه مجمع فعال شود؛ همزمان میتوانند در چند مجمع حضور داشته باشند که این موضوع به نوبه خود موضوع قابل توجهی است.
علاوه براین؛ با برگزاری مجامع از بستر «دیما» ضمن دسترسی راحت سهامداران به مجامع عمومی، سهامداران بدون هیچ گونه محدودیت زمانی و مکانی و در هر نقطه جغرافیایی میتوانند در مجامع شرکت کنند. در واقع این درگاه برای دسترسی راحتتر سهامداران به مجامع عمومی شرکتهای بورسی و ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار به صورت الکترونیک مهیا شده و با بهرهگیری از فناوریهای نوین، امکان برگزاری در بستری امن را برای سهامداران فراهم کرده است.
چه باید کرد؟
هرچند برگزاری مجامع به صورت الکترونیک توانسته باری از دوش سهامداران بردارد و هزینههای ناشران را تا حد چشمگیری کاهش دهد و فرآیندهای طولانی را کوتاه کند اما بازهم موانعی دراین راه وجود دارد که حل آنها میتواند ناشران زیادی را به طرف برگزاری مجامع برخط جذب کند که مهمترین آن تغییر قوانین قدیمی و کهنه قانون تجارت است. در واقع با اصلاح این قوانین میتوان شاهد اتفاقات مثبتی بود. با این تفاسیربه نظر میرسد با رفع قوانین موجود در این راه، مسیرهای سخت و ناهموار برای برگزاری مجامع پایان یابد و ناشران بیشتری برخط میشوند.
- هدیه محمودی - خبرنگار
- شماره ۵۱۵ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما